جنگ و جدال بر سر نمک: آیا پرهیز از آن ضرورت دارد؟

سالهاست که پزشکان تشخیص داده اند که مصرف نمک با ابتلا به فشارخون در ارتباط است. اما باوجود صدها تحقیق که در این زمینه به انجام رسیده است، هنوز هم پزشکان درمورد اهمیت پرهیز از مصرف نمک به توافق نرسیده اند. آیا همه باید در مصرف نمک پرهیز کنند؟
این سوال فقط از دیدگاه سلامت عمومی جامعه نیست که اهمیت دارد، اعتبار متخصصین و میلیون ها پول هم در میان است.
خطوط جنگی کاملاً مشخص است.
یک طرف سازمان بهداشت، قلب، ریه و خون قرار دارد، کمیته برنامه های آموزشی فشارخون و متخصصین آکادمیک که کار آنها وابسته به این موسسات است. این دسته مدت زمان زیادی است که اعلام کرده اند که برای پایین آوردن احتمال ابتلا به فشارخون، باید مصرف نمک را در برنامه غذایی خود محدود کنیم. آنها نتیجه تحقیقات و آزمایشاتی را گزارش می کنند که نشان میدهد مصرف بالای نمک احتمال ابتلا به فشارخون را بالا می برد و پرهیز از مصرف یا محدودکردن آن در رژیم غذایی بهترین سیاست ممکن است.
طرف دیگر قضیه موسسه نمک، تولیدکننده ها قدرتمند و ثروتمند موادغذایی کارخانه ای (که بخش عظیم آنها از نمک تشکیل شده است)، متخصصین فشارخون که کارشان وابسته به این منابع است قرار دارد. این دسته نیز تحقیقاتی در دست دارند که نشان می دهد فشارخون هیچ ارتباطی با مصرف نمک ندارد و پرهیز از مصرف نمک سیاست خوبی نیست و حتی ممکن است خطرناک باشد.
هر دو دسته بسیار محکم نیرومند و با پشتوانه قوی هستند و بعد از ۳۰ سال جنگیدن، جنگشان نه تنها خاتمه نیافته، بلکه سخت تر هم شده است. احتمال اینکه یک تحقیق جدید بتواند فکر آنها را تغییر دهد بسیار کم است.
مشکل نهایی این است که متابولیسم نمک و تاثیرات آن بر فشارخون مسئله بسیار پیچیده ای است. و بعد از سالها تحقیق و بررسی، بیش از ۲۰،۰۰۰ تحقیق علمی درمورد رابطه بین نمک و فشارخون با نتایج متناقض و ناهمسان به چاپ رسیده است. ازآنجا که همه نمی توانند همه این مقالات را مطالعه کنند، چه برسد به فهمیدن مطالب آن، متخصصین فشارخون تعیین می کنند که کدامیک از این مقالات مهمتر هستند و به نظر می رسد که هرکدام اینکار را براساس اعتقادات و نظرات خود انجام می دهند. اینطور که پیداست هیچوقت این مسئله به نتیجه ای قطعی نمی رسد.
تحقیقی که در سال ۲۰۰۱ در محله فشارخون در امریکا به چاپ رسید، رویکرد جدیدی به این درگیری بر سر نمک نشان می دهد و راه را برای آگاهی واقعی باز می کند.
این تحقیق که در دانشکده پزشکی ایدیانا انجام گرفته است گزارش می کند که این فشارخون نیست که مهمترین مشکل سلامتی ایجاد شده به خاطر مصرف نمک است، بلکه مشکل به این برمی گردد که فرد حساسیت نمک داشته باشد یا خیر. آندسته از افرادیکه حساسیت نمک دارند، احتمال مرگ از مشکلات قلبی-عروقی با مصرف نمک بالا می رود، چه فشارخون داشته باشند، چه نداشته باشند.
افرادیکه حساسیت نمک دارند وقتی به مقدار زیاد نمک استفاده کنند، فشارخونشان شدیداً بالا میرود. هیچ روش استانداردی برای تشخیص حساسیت نمک وجود ندارد و این آزمایشات فعلاً فقط در تحقیقات انجام می گیرند. بااینکه تصور می شود حساسیت نمک دلیل ایجاد فشارخون در افراد است اما بسیاری از افرادی که حساسیت نمک دارند، به هیچ وجه مبتلا به فشارخون نیستند. این تحقیق نشان می دهد که بااینکه فشارخون یکی از مهمترین عوامل بروز بیماری های قلبی-عروقی است، فشارخون نیست که موجب مرگ زودرس در افراد مبتلا به حساسیت نمک می شود-خود حساسیت نمک است که چنین پیامدی به دنبال دارد. این یعنی در این افراد، بالا بودن مصرف نمک در رژیم غذایی موجب بیماری قلبی می شود حتی اگر فشارخونشان در حد نرمال باقی بماند.
چرا این اطلاعات جدید برای جنگ و جدال بر سر نمک اهمیت دارد؟ تا امروز، تصور می شد که هرگونه مشکل قلبی-عروقی مربوط به مصرف بالای نمک با فشارخون در ارتباط است. این یعنی اگر نمک موجب فشارخون نمی شد مشکلی دیگر وجود نداشت. پس تا امروز این متخصصین فشارخون بودند که با این جنگ و جدال دست و پنجه نرم می کردند.
اما اکنون اینطور به نظر می رسد که نمک ممکن است حتی در نبود فشارخون، موجب پیدایش بیماری های قلبی شود. این اطلاعات جدید، متخصصین عصب شناسی و متخصصین قلب را نیز وارد میدان می کند—متخصصینی که در این ۳۰ سال جنگ از نظراتشان استفاده نشده بود.
پس در حال حاضر، چه رژیم غذایی را باید رعایت کنیم؟ بانمک یا بدون نمک؟ باید بگوییم این خودتان هستید که انتخاب می کنید. باید طرفدار یک گروه علمی شوید و براساس نظریات آنها راهتان را دنبال کنید. اما باتوجه به این اطلاعات اخیر، بد نیست که مصرف نمک خود را در حد معقول پایین بیاورید مخصوصاً اگر درخطر بیماریهای قلبی و سکته قرار دارید. در زیر به چند نکته برای این منظور اشاره می کنیم:
راه های عملی برای کاهش مصرف نمک
· نمکدانتان را بفروشید. هیچوقت سر میز غذا به غذایتان نمک اضافه نکنید.
· برچسب موادغذایی آماده و بسته بندی شده را به دقت مطالعه کنید چون بسیاری از آنها حاوی مقدار زیادی نمک هستند.
· برچسب هرگونه موادغذایی کارخانه ای مثل سس، سبزیجات کنسروی، و سیریال ها را بررسی کنید و به دنبال انواع کم سدیم آن باشید.
· تا میتوانید از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده کنید. علاوه بر سایر فواید، پتاسیم موجود در این موادغذایی به متوازن کردن تاثیر نمک کمک می کند.
· سعی کنید بدون نمک غذا بپزید. اگر مجبورید که به غذا نمک اضافه کنید، اینکار را در آخر پخت غذا انجام دهید (با این روش کمتر استفاده خواهید کرد).
با سلام به دوستان
اگر میخواهید در مورد نمک استاد بشید
و نظر طب قدیم و مزایای نمک را بدونید به سایت زیر
که در رادیو قرآن پخش شده سر بزنید
مطمئن باشید که جوابتان را به صورت کامل میگیرید:
سایت دکتر روازاده – سخنمرانی دکتر روازاده در رادیو قرآن :
http://www.ravazadeh.com/?p=68
سلام به همه دوستان. همینطور که دوستمان علی یادآوری کردند سایت دکتر روازاده را اگر ببینید و سخنرانیهای ایشان که حاصل سالها پژوهش و تحقیق در موضوع تغذیه و افشای دسیسههایی برای کم کردن طول عمر ماست را ملاحظه کنید، به اصل مطلب پی میبرید. اما یه چیزی هم بگم که: اگر یادتون باشه زمانی که ما نمک دریا و تصفیه نشده و بدون دستکاری میخوردیم، نه فشار خونی داشتیم و نه مشکل عصبی و نه بیماریهای حاد و… و زمانی که روغنهای گوسفندی و دنبه و زیتون و کنجد میخوردیم توی فامیلامون یک نفر مریض هم نداشتیم و همه سنشون بالای صد میرسید. و…. گرفتاریهای ما از زمانی شروع شد که:
۱- نمک ما را به اسم بهداشتی کردن نمک، برای اخته کردن خلایق و کنترل جمعیت، دستکاری کردند. تمام مواد مفیدش از قبیل پتاسیم و منیزیمش را ازش جدا کردند. و به اسم ید دار کردن، به جای دو و نیم تا سه واحد ید، چهل و سه واحد ید بهش اضافه کردند تا کاملا حساب مردم رسیده بشه. اونم ید غیر طبیعی.
۲ – روغنهای نباتی که در واقع خوراک بدن نیست را به خورد ما دادند. ریختن روغن نباتی جامد و مایع در بدن، مثل ریختن آب در باک ماشین میمونه. نتیجش زنگ زدن و داغون کردن موتور و کاربراتوره. روغن نباتی که به خورد ما دادند تازه از نوع سالمش، سی و چند سال پیش در آمریکا قدغن شد و تولید و مصرفش متوقف شد. در حالی که چند سالی بیشتر از عمر تولیدش نگذشته بود. چون اونا دیدند که این روغنها باعث رسوب چربی در رگها و غلظت خون میشه و نهایتا به انسداد عروق و سکته و عصبانیت و بی حوصلگی و …. میانجامه. به خاطر همین مطلقا در اروپا روغن نباتی حتی از نوع سالمش هم مصرف نمیشه. اما در کشور ما همون روغن نباتی که در سایر کشورها دو واحد اسید ترانس چرب بهش میزنن، در کشور ما بیست واحد اسید چرب بهش میزنن. (یعنی همون موادی که اگه یادتون باشه توی تانکرهای گازوئیل حمل میشد) بله همون مواد ده برابر بیشتر از سایر کشورها در کشور ما توی روغن میزنن. خب وقتی نمکمون اون باشه و روغنمون این باشه، و آبمون هم که تصفیه آب فاضلاب و… معلومه نتیجش چی هست. از طرفی وزارت بهداشت ایتالیا تخم مرغهای مصنوعی یعنی همین تخم مرغهایی که توی بازار هست که از مرغهای کارخونهای تولید میشه را در کشورش توصیه کرده که مصرف نکنن. چون نوع چربی که در این تخم مرغها هست توی خون رسوب میکنه و باعث انسداد عروق و سکته میشه.
خب، این سه پایة اصلی در تغذیة ماست که همش ناسالم و مشکلساز هست. حالا بقیشم پیش کش. حالا شما توقع دارید که فشار خون ما بالا نره؟
علت اختلاف بر سر نمک هم اینه که یکی میره نمک دریا را آزمایش میکنه که دستکاری نشده، میبینه نه تنها باعث فشار خون نمیشه که ممکنه فشار خون را پایین هم بیاره. یکی دیگه هم میره یه بسته نمک از بازار میخره و آزمایش میکنه میبینه این نمک دهن همه را سرویس میکنه و باعث فشار خون میشه.
اما اگر همه این آزمایشگاهها و پژوهشگرها، یک نمک سالم را آزمایش کنن، قطعا به همین نتیجهای میرسن که دکتر روازاده رسیده. و آن اینکه نمک نه تنها باعث فشار خون نمیشه که فشار خون را پایین هم میاره. و اگر پایین نیاره بالا نمیبره و متوقف میشه.
و به همین دلیل هم هست که کشور ژاپن، برای خریدن نمک دریاچة ارومیه، که بهترین نوع نمک هست و همه مواد به اندازه کافی داره و ید هم به طور طبیعی به اندازه کافی یعنی دو و بیش از نیم واحد داره، میخواسته قرار داد ببنده و نمک ما را ببره. چون خود ما اینقدر احمق تشریف داریم که نمک دریامونو اول بهش گند میزنیم و بعد میخوریم. درست مثل کسی که نونشو توی نجاست بزنه و بخوره. مثل اینکه مستحق نیستیم از نعمت سالم خودمون استفاده کنیم. نعمت سالم ما را بیگانهها باید ببرن. دیگه نمیدونم خریدند یا نه.
خدا بخیر کنه
من یه سوال دارم ؟مگه نمک دریاچه ارومیه سدیم کلرید نداره …یعنی نمک دریاچه ی ارومیه از چیزی غیر از سدیم کلرید درست شده !!!!
همین سدیم کلرید که باعث فشار خون و همچنین جلوگیری از جذب کلسیم میشه دیگه ،من کاری به نمک دریا و غیر دریا ندارم ،آیا جوابی برای این دارید ؟
با سلام.
من به یاد ندارم که پدر بزرگم در طی عمر خود صبحانه به قیر از نان و نمک و روغن حیوانی چیز دیگری خورده باشد .الان هم الحمدلله با این که ۹۷ سالشه ۱۰ تا از این جوان های امروزی رو حریفه.ماشاءالله
در ضمن هر چه دانشمندان سعی کنند آخر به این نتایج خواهند رسید که :
امام على علیهالسلام :غذایتان را با خوردن نمک آغاز کنید ؛ چه ، اگر مردم مىدانستند که نمک چه فوایدى دارد آن را بر پادزهر مجرَّب ترجیح مىدادند .
و همچنین: پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلّم :در سفارشهاى ایشان به امام على علیهالسلام – : اى على! غذا را با نمک ، آغاز کن و با نمک ، پایان ده؛ چه ، هر کس غذاى خویش را با نمک آغاز کند و با نمک پایان دهد ، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا که جذام ، دیوانگى و پیسى از آن جمله است ، به دور باشد.
و داستانی دیگر : طبّ الأئمّة علیهمالسلام- به نقل از ذُریح -: مردى نزد امام باقر علیهالسلام از سفیدىاى در چشمش اظهار ناراحتى کرد. فرمود: «قدرى توتیاى هندى ، قدرى جوش کوره (ریم) سیم و زر ، و قدرى سنگ سرمه مرغوب بردار و سهمى هلیله زرد و سهمى نیز نمک ترکى (نمک بلور) [همراه آن] بردار و هر یک از آنها را جداگانه در آب باران ، خوب بساب و سپس ، همه را پس از سابیدن به هم درآمیز و از آن سرمه ساز . این [کار] ، به اذن خداوند عز و جل ، سفیدى عارض بر چشم را از میان مىبَرَد ، گوشت چشم را تصفیه مىکند و از هر بیمارىاى مىپالاید»..
و بسیاری دیگر که در نوشتن آنها وقت طولانی میطلبد. باتشکر از شما -مصطفی
salam.lotfan az nazarate dr ravazade darmorede taghzie sonati bisjtar estefade konid