آیا باید به متکدیان کمک کنیم؟

به نظر می رسد فیلم “میلیونر زاغه نشین” اشاره بر این دارد که بچه گدای هندی با حلقه های جنایی سازمان یافته در ارتباط هستند و شنیده ام در کشورهای دیگر هم گاهی وضع به همین منوال است. حال ببینیم که شما بعنوان یک شهروند، چه برخوردی باید با این بچه ها داشته باشید؟
کودکانی که تکدی گری می کنند همیشه یکی از دردسرهای شهرها می شوند چون احساس همدردی با آنها مسئله ای کاملاً طبیعی است. اما با این وجود، بهتر است که بنا به دلایلی به این افراد پولی ندهید. مطمئن باشید بچه ای که در خیابان گدایی می کند، شاید ابزاری برای یک گروه سازمان یافته نباشد (بااینکه در بسیاری از موارد اینطور است مخصوصاً در مناطق توریسیتی کشورهای در حال توسعه) اما باز هم به طور مستقل کار نمی کند. مطمئناً این کار ناشایست را برای یک فرد بزرگسال که معمولاً عضوی از خانواده اوست انجام می دهد.
متاسفانه، از کودکان برای دلیل ساده ای که می توان آنرا “بازاریابی” نامید، برای گدایی استفاده می شود: همه ما نگران آسایش و رفاه کودکان هستیم و احتمال کمک کردن به آنها به خاطر همین احساس تاسف یا گناه بسیار بیشتر است. به همین دلیل است که مادران معتاد با نوزادان خود در حالی که آنها را در بغل گرفته اند برای گدایی می روند. کودکان در این زمینه خیلی بیشتر از افراد بزرگسال می توانند پول در بیاورند.
حتی اگر برحسب اتفاق کودکی مستقل از بزرگسالان به گدایی بپردازد، باز هم با دادن پول به وی این رفتار زشت را در او تقویت نکنیم. برخی از افراد سعی می کنند با دادن لباس و لوازم تحصیلی به اینگونه بچه ها، به آنها کمک کنند اما این روش هم کاملاً ساده لوحانه است. بهتر است این لوازم تحصیلی یا پول را به یک مدرسه یا موسسه خیریه بدهید چون آن کودکان قاعدتاً استفاده ای از آن نخواهند کرد.
اکثر سنت های معنوی جهان آموزه هایی برای کمک به افراد فقیر و محتاج دارند و پیروی از همین آموزه های محلی معمولاً بهترین راه برای کمک کردن به گدایان هر منطقه است. در اجتماعاتی که کمتر مذهبی هستند مثل اروپای غربی، معمولاً دولت سرمایه ای را به افراد بی خانمان و تهیدست اختصاص می دهد و همین مسئله باعث می شود که افراد کمتری را مشغول گدایی در خیابان ها ببینید.
در آخر باید بگویم که از “نه” گفتن به متکدیان اصلاً نباید بترسید. البته درست است که همیشه آسان نیست اما بچه هایی که گدایی می کنند می دانند که پولی که ممکن است شما به آنها بدهید در جهت ارتقاء زندگی خود آنها نخواهد بود و معمولاً دست کسانی می رسد که از آنها بعنوان ابزار استفاده می کنند.
پول دادن به متکدیان
چندباری که من به متکدیان کمک کرده ام، به افرادی بوده است که ناتوان جسمی هستند. اکثر مواقع میلی به کمک کردن به متکدیان ندارم مخصوصاً اگر خودشان برای اینکار جلو آمده باشند. خیلی عجیب است که وقتی آنها خودشان برای گدایی جلو نمی آیند، احتمال اینکه به آنها کمک کنم خیلی بیشتر است.
من مخالف کمک کردن به افراد نیازمند نیستم. اما ترجیح می دهم این کمک کردن به مراکز خاص نیکوکاری باشد چون مطمئناً آنها خیلی بهتر از من می دانند که این پول را چطور خرج کرده و به چه کسانی بدهند. احتمال اینکه معمولاً برای کمک کردن به متکدیان بی میل هستم همین است، چون نمی دانم با آن پول می خواهند چه بکنند.
همیشه داستان هایی از کسانی که خودشان را به گدایی می زنند اما در واقعیت نیازمند نیستند وجود دارد. من همیشه فکر می کردم که این داستان ها کمی اغراق شده است تا اینکه چند شب پیش از یکی از دوستانم یکی از این داستان ها را شنیدم.
دوست من در رستورانی کار می کرد که فرد گدایی معمولاً دور و بر آن رستوران ظاهر می شد. دوست من که دلش به حال آن زن گدا به خاطر لباسهای پاره پوره و ظاهر نامناسب سوخته بود، تصمیم می گیرد که کمی غذا از رستوران به او بدهد چون فرد گرسنه به نظر می رسیده است.
وقتی دوستم این را به من گفت فکر کردم که احتمالاً آن گدا غذا را پس زده است و عوض آن پول خواسته است اما قضیه اینطور نبود. زن گدا بابت غذا تشکر کرده بود و با میل و اشتهای فراوان آن را خورده بود.
چند روز بعد دوستم همان زن را با لباسهای خیلی شیک و مرتب و جواهرات فراوان می بیند و آن زن که غافلگیر شده بود، لبخند کمرنگی بعنوان عذرخواهی به او زده و سریع خود را ناپدید می کند.
این برای دوستم غیرقابل باور بوده و برای من هم همینطور. داستانهایی مثل این را کمتر اینطور نزدیک شنیده بودم.
این داستان من را خیلی به فکر فرو برد. آیا این متکدیان واقعاً صادق هستند و نیاز مالی دارند یا این تکنیکی است برای درآوردن پول بیشتر؟
متکدیان حرفه ای برای گرفتن پول احساسات مردم را هدف قرار داده و با تظاهر به فقر، ناتوانی و ابراز سخنانی غیر واقعی و داستانهای ساختگی سعی در ایجاد ترحم در دیگران نسبت به خود میکنند. پرداخت پول به متکدیان سطح شهر از هر نظر عملی نادرست بوده و متکدیان را برای تداوم عملشان ترغیب میکند.
با سلام این سوژه شما مرا یاد شعری از ملک الشعراء بها ر انداخت
دختری خرد بدیدم به گدایی مشغول
کرده دز جامه صد پاره نهان پیکر خویش
بود مکشوف به تاراجگه دزد نگاه
گرچه در ژنده نهان ساخته بد گوهر خویش
ورچه ز اهل دل ودین رحم داشت ولی
بودخصم دل و دین از نگه کافر خویش
حبه سیم بدون دادم و بگذشتم و سوخت
برق چشم تر او خرمنم از آذر خویش
شامگاهان به یکی بیشه شدم بر لب رود
ناگهان دیدمش آنجا به سر معبر خویش
با لبی خنده زنان میشد و میخواند سرود
به خلاف لب خشکیده و چشم تر خویش
گفتم ای شوخ نبودی او که یکساعت پیش
سوختی خرمن اهل نظر از منظر خویش
ای ترشرو چه شده آن گریه تلخت که چنین
خنده را کان نمک ساختی از شکر خویش
گفت دارم پدری عاجز و مامی بیمار
که نیار ند بپا خاستن از بستر خویش
هست این خنده ام از بهر دل خود لیکن
گریه ام بود برای پدر و مادر خویش
========
شما خود حدیث مفصل بخوانید از مجمل
این کودکان ژولیده ای که در هر کوی و گذر
گریبان من و شما را میگیرند مسئول تامین
بودجه مواد مخدر پدر ومادر لا البالی و معتاد
خود هستند
کمک به صورت امروزی که متاسفانه در کشور ما باب شده گدا پروری است.و به نظر من اجری در بر ندارد.کمک را باید به فرموده قران به افرادی که مستمند و با ابرو زندگی میکنند به صورت پنهانی انجام داد.خانواده هایی که کار میکنند و توان اداره زندگی به شکل مطلوب را ندارند نه کسانی که کاری جز دست دراز کردن انجام نمیدهند.متاسفانه با کاری که امروز ما ایرانیان انجام میدهیم تکدی گری از پردرامد ترین کارهاست.متاسفانه در کشور ما از فرهنگ سازی درست خبری نیست.این است که میبینید امروزه در کمتر کوچه و خیابانی گدا وجود ندارد و به اشکال مختلف.
سلام .
کسی را می شناسم که بازنشسته دولت است و به دلیل بدهی فروان و وامهای بسیار حقوق دریافتی اش زیر ۵۰ هزار تومان در ماه است . با همه این احوالات معتاد به مواد مخدر نیز می باشد . وی از پنجم ششم هر ماه کاسه چه کنم چه کنم دست گرفته و آنقدر درب خانه اقوام را زده که این کار برایش عادت گردیده است . حال ما مانده ایم که بهش کمک کنیم یانه ؟ وی به جز خوردن و خوابیدن و تریاک دود کردن کاری نمی کند و دائم خود و یا همسرش را در پی وجه نقد به خانه اقوام می فرستد و تا پول نگیرد نمی رود . اگر هم چیزی ندهیم باهامون قهر می کند . نمی دانیم چه کار کنیم ؟ مانده ایم که کار ما درسته که به وی کمک می کنیم یا اشتباه است . من دلم می خواهد قیمت هر گرم ( که هم اکنون کمتر از ۲ هزار تومان است ) به بالای ۲۰ هزار تومان ارتقاء یابد . تا اینها یا دست بردارند و یا ترک کنند و یا …
حالا شما بگویید ما چه کنیم ؟ آیا این کمک کردن درسته ؟ همه میگن : غلطه آی غلطه ! شما چه می گویید ؟
در ترمینال سامان شهرکرد پیرزنی است ،که همیشه آنجاست هر اتوبوسی که پر می شود سریعا به سراغش می رود و از مردم کمک مالی می خواهد جالب اینجاست که با اینکه این کار(تکدی گری) جرم محسوب می شود ولی راننده ها هم اصلا اعتراض نمی کنند.
و هنگامی که از یکی از راننده ها پرسدم چرا به او اجازه اینکار را می دهید ، گفت که او گدا نیست!!پس کاملا آشکار است به خاطر او دروغ هم می گویند!چرا؟مگر سازمان های مربوطه مانند بهزیستی به آنها کمک نمی کنند
این موضوع باید بررسی بشه، زیرا کمک کردن دستی به مردم باعث ایجاد فرهنگ گدا پروری در جامعه می شود،واگر کسی می خواهد کمک کند باید به خیریه ها کمک کند.