چطور منتقدی منطقی باشیم

بااینکه این مقاله کمکتان نمی کند کار و حرفه ای در این زمینه برای خودتان راه بیندازید اما کمکتان می کند که در قضاوت روشن فکرانه تر تصمیم بگیرید. همچنین خیلی بهتر راهنماییتان می کند که از یک دیدگاه پخته تر و بی طرفانه تر قضاوت کنید.
۱٫ قدم اول
قانون اول این است که همه احساسات نسبت به هر موضوعی را باید کنار بگذارید. موضوع شما نیستید، موضوع عموم مردم است. وقتی می خواهید نقد کنید، باید نقش همه را در نظر بگیرید و خودتان را جای همه بگذارید.
۲٫ قدم دوم
باید مشاهدات خود را خنثی نگه دارید. اگر می خواهید درمورد آخرین نتایج مسابقات بیسبال نظر بدهید، و طرفدار یک تیم خاص هستید، نظراتتان باید کاملاً بی طرف باشد حتی اگر تیم مقابلتان برنده مسابقه است.
۳٫ قدم سوم
هر دو طرف داستان را بشنوید. مثلاً اگر می خواهید یک فیلم را نقد کنید، دقت کنید که نقاط قوت و ضعف فیلم را در کنار هم ببینید.
۴٫ قدم چهارم
به جای اینکه صرفاً خوب یا بد را پررنگ کنید، سعی کنید راهی برای برطرف کردن مشکلات ارائه دهید. وقتی نقد می کنید، همه نظرات اهمیت دارند. اگر کارتان را درست انجام دهید مطمئن باشید که نظرتان خواهد توانست نظر همه را تغییر دهد.
۵٫ قدم پنجم
اطلاعاتتان را زیاد کنید. مثلاً اگر درمورد رفتار یک نفر در کلاس می خواهید انتقاد کنید، باید بتوانید با دقت زیاد موقعیت را شرح دهید. باید چشمان طرف مقابل را به سمت چیزهایی جلب کنید که قادر به دیدن آنها نیست. درغیر اینصورت، حرفهایتان هیچ تاثیری نخواهند داشت.
۶٫ قدم ششم
و آخر اینکه همیشه احساسات دیگران را مد نظر داشته باشید. یادتان باشد بین سوزاندن دیگران و کمک کردن به آنها و انتقاد سازنده فاصله زیادی هست.
نکات و هشدارها
· همه چیز زمان و مکان خاص خود را می طلبد. برای اینکه احتمال شنیده شدن حرفهایتان را بالاتر ببرید، فقط وقتی که واقعاً لازم است انتقادات و قضاوت هایتان را بیان کنید.
با سلام مرسی از مقاله خوبتون. گفتید رفتار در کلاس! وقتی سر کلاس دانشجویی به فکر جلب توجه اطرافیانشه و نظم کلاس رو به هم بریزه، چقدر صبر کنیم تا به خودش بیاد اینجوری که ترم تموم میشه و او همچنان فرهنگ حضور در جمع رو یاد نگرفته و داره مسیر خودشو طی می کنه. فردا که بره مقاطع بالاتر بهش میگن استادای قبلیت چقدر پیاده بودن که احترام به حقوق دیگران رو بهت یاد ندادن . من سختگیری بیجا رو دوست ندارم ولی بعضی ها فکر نمی کنن که قابل احترام هستن و فقط در صورتی که از کسی بترسن حدود خود را می شناسند.اونوقته که در مورد اونا شل بگیری، سفت می خوری.
این ۶ نکته ،نکات طلایی برای هر پژوهشگر آزاداندیشی است.ممنون
ضمن تشکر از اقای دشتکیان بابت این مقالات جالب و پربار..ازتون میخوام لطف کنید و مارو راهنمایی کنید که چطور میشه یکی رو متقاعد کرد که :ما اگر با کسی در ارتباطیم یا در گذشته بودیم دلیل نمیشه که ایمیل خودش و بدتر اینکه اطرافیانش رو هک کنیم و سرک بکشیم به مسائل خصوصیشون؟..چطور میشه یکی رو متوجه کار زشت تجسس کرد؟ حالا به هر دلیل موجه یا غیر موجهی؟…چطور میشه به کسی گفت که واقعا نمیشه هر کاری دلمون خواست کنیم و از طرف مقابلمون توقع هیچ واکنشی نداشته باشیم؟…چطور میشه گفت:دوست عزیز بیاو به انچه که از دیگران انتظار داری خودت هم پایبند باش..! ممنون میشم منو راهنمایی کنید..من دیگه راهی به ذهنم نمیاد..باز هم ممنونم
نکات مفیدی بود
… ولی همه نمیتونند منتقد باشند و باید زبان روان و اطلاعات عمومی بالایی داشته باشی که بتونی منتقد خوبی باشی..
بی نهایت عالی بود
ممنون