قدر شناسی یکی از پله های رسیدن به محبوبیت

ما آدم ها معمولا به راحتی از عملکرد یکدیگر انتقاد می کنیم. ملامت و سرزنش، از عادت هایی است که هریک از ما به نحوی با آن مواجه می شویم. قیافه حق به جانب می گیریم و با مشاهده اشتباهات فورا شروع به ارایه گزارش بدبختی و فلاکت خود می کنیم.
البته اگر انتقاد در قالب هدایت و راهنمایی صورت بگیرد، می تواند سازنده و موثر واقع شود. اما باید به این نکته توجه داشت همان اندازه که انتقاد و ارشاد دیگران می تواند در روند تکامل آن ها موثر باشد و از اشتباهات جلوگیری کند، تشویق، تعریف و تمجید از اعمال صحیح و تبلیغ رفتارهای درست دیگران هم می تواند باعث تداوم و تقویت و تکامل عادات و رفتارهای مناسب گردد.
درواقع ما با انتقاد از اعمال اشتباه دیگران موقعیت آن عمل را در نزد فاعلش تضعیف می کنیم که در مدت زمان و با تداوم تذکرات می توان به کلی آن اعمال را از رفتار فرد محو نمود. حال در نقطه مقابل اگر ما از توانمندی ها و اعمال و رفتار درست دیگران تعریف و تمجید کنیم یا تشکر نماییم، علاوه بر این که احساس موفقیت و پیروزی را در فرد دوچندان کرده ایم باعث می شویم، او از اینکه اعمالش در نظر دیگران ارزشمند و موثر بوده است خرسند شود و با روحیه مظاعف نسبت به تداوم و تکامل رفتار یا اعمالش گام بردارد.
تشکر و قدرشناسی از زحمات یا رفتار خوب دیگران موجب می شود تا آن فرد به ارزش کار خود پی ببرد و خیالش از این بابت راحت شود که دیگران هم قدر و ارزش کار او را می دانند. آن وقت باور یا نگرانی های او در رابطه با دیده نشدن یا این که کسی قدر زحمات او را نمی داند از بین می رود و به جای آن امیدواری، انگیزه و میل به انجام هرچه بهتر کارها در او زنده می شود.
تشریح و یادآوری اعمال نیک افراد به خودشان اگر از صمیم قلب و از روی سیاست نباشد، بیش از همه می تواند موجب رضایت آن ها بشود. به زبانی ساده، برای تداوم و تکامل نیکی ها همیشه باید یاد آن ها را زنده نگه داشت و با تعریف و یادآوری های به موقع از آنها موجب تایید اعمال نیک و ترغیب دیگران به انجام آن شد.
برخلاف تصور برخی افراد که مدعی هستند تعریف و تمجید از دیگران باعث می شود تا فرد دچار توهم و خود بزرگ بینی شود، این طور به نظر می رسد که همه ما علاقه داریم زمانی که یک کار را با زحمت و مشقت فراوان انجام می دهیم تا به موفقیت می رسیم، انتظار داریم مورد تشویق و تایید اطرافیان قرار بگیریم و به نسبت کاری که انجام داده ایم مورد تقدیر و تشکر قرار واقع شویم.
ما اگر کاری را انجام بدهیم و متوجه بشویم که در نظر دیگران اهمیت چندانی نداشته است، کم کم انگیزه و میل خود را جهت انجام آن کار از دست می دهیم و این احساس در ما پدید می آید که اطرافیان برای من و زحمات من ارزش قایل نیستند و تنها می خواهند به جای یک برده از من بهره ببرند و سوء استفاده کنند. آن وقت است که دیگران به راحتی از خدمت صادقانه و خدمتگزارانه ما محروم می شوند و یا با کم و کاستی هایی مواجه خواهند شد.
طبق قانون “هرچیزی برای بقا نیاز به انرژی دارد” باید به یاد داشته باشیم که “هر چیزی” شامل”همه چیز” می شود نه فقط آن هایی که ما دوست داریم. شاید ما تصور کنیم که فرد مورد نظر لایق تعریف و تمجید نیست و وظیفه دارد که کارش را به نحو احسن برای ما انجام دهد. اما قانون بقا گوشش به این حرف ها بدهکار نیست، شاید بتواند در مصرف انرژی صرفه جویی کند ولی نمی تواند به کلی خود را ازدریافت آن محروم کند زیرا به زودی تلف خواهد شد.
برخی دیگر از افراد تصور می کنند که با تشکر یا عذرخواهی بابت زحمتی که دیگران برای آن ها کشیده اند خود را خوار و ذلیل کرده اند یا طرف مقابل کم تر از آن است که از او تقدیر به عمل بیاید. اما تقدیر و تشکر از هرکسی که متحمل زحمتی هر چند ناچیز می شود یک قانون اجتماعی و خواست طبیعت و خداوند است و هرکس به هر دلیلی از آن امتنا کند و یا به درستی ادا ننماید نوعی خلاف قانون و ادب را مرتکب شده است که در محبوبیت و شخصیت اجتماعی او تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
تشکر و قدر دانی در مقابل زحمات دیگران یک وظیفه است نه یک محبت، که هرکسی با انجام آن، میزان اطلاع و آگاهی خود از آشنایی با تعهدات و وظایف اجتماعی و فرهنگی خود را نشان می دهد.
امیر دشتکیان
سلام،گزارشات مثل همیشه خوب و عالی بود و برای آدم یک نوع یادآوری در بهتر شدن کارهاشه ،موفق و موید باشی
چی کار کنیم که کینه و حسادت رو از دلمون بیرون کنیم ؟
سلام ممنون امیر جان
مثل همیشه مفید و کاربردی بود.برات ازصمیم قلب آرزوی موفقیت می کنم.
با سلام* این درسته که هر کاری باید بدون منت باشه ولی قدردانی از دیگران اونا رو تشویق میکنه که باز هم به دیگران محبت کنن و یا دیگران رو دوست داشته باشن قدردانی میتونه با گفتن یه جمله باشه یا یه متشکرم این که دیگه کار سختی نیست مرسی
هر چیزی برای بقا نیاز به انرژی دارد ما هم برای بقا به انرژی هایی که شما به ما می دهید نیاز داریم وممنونیم.
ممنون از مطالب قشنگتون
ممنون از مطالب قشنگتون
تشکر از مطالبتون
من معتقدم آدم هر چه انرژی مثبت به اطرافیانش بده چند برابرش رو دریافت می کنه و کلید محبوبیت احساس آرامش اطرافیان در کنار تو می باشد .
شکر نعمت نعمتت افزون کند …
این جمله ایست بر گرفته از تعالیم قرآن . و اشاره به یک قانون مندی حاکم بر آفرینش را دارد همانطور که در مقاله ذکر شد از فواید سپاسگذاری افزودن انرژی و انگیزه بیشتر و بیشتر به فرد عامل است . البته این قانون در ذات آفرینش نهاده شده اما خداوند یک تمهید دیگر هم برای افزودن انرژی برای انجام کار نیک قرار داده که بطور حیرت انگیز این قانون را به چالش میگیرد !
لابد میپرسید یعنی چه و کدام قانون ؟
بله شما تصور کنید جامعه نیاز به اصلاحاتی دارد ولی مردم آن جامعه اساسا آدم های ناسپاسی هستند آنها عملا حاضر به قدر شناسی نیستند تعجب نکنید و فکر نکنید این یک جامعه فرضی است همین جامعه خودمان را نگاه کنید چیزی که فراوان هست همین نوع آدم هاست . بخاطر میاورم که دست یک خانواده را گرفتم و از مشکلاتی که داشتند سعی کردم نجاتشان دهم آما در آخر کار شنیدم که میگفتند باید دید دنبال چه منافعی هست که ما زا کمک میکند ! این نقل قولی بود از یک فردی که برای مشاوره آمده بود و او در طی سال ها و با مشاهده این قبیل موارد بود که از جامعه منزوی شده بود . اما قانونی که خداوند برای استمرار این حرکات خیر خواهانه گذاشته چیست . میفرماید که برای انجام کار خیر تنها هدفتان رضایت من باشد و فقط مرا در نظر داشته باشید نه چیز دیگر و من بیش از آنکه فکر کنید به شما پاداش میدهم و پاداش من از هر پاداشی نیکو تر است ! پس میبینید که در انجام کار خیر چنانکه هدفمند باشد و سمت و سویش کمال مطلق باشد هیچ نیازی به گرفتن حتی یک تشکر هم نیست ! این افراد حتی حاضر هم نیستند در روز روشن کار خیر انجام دهند و تاریکی شب را بیشتر میپسندند! به حضرت علی نگاه کنید که در تاریکی شب به در خانه ها میرفت و آذوقه را دم در میگذاشت و نمیخواست نه دیگران و نه صاحب خانه متوجه شود چه کسی او را یاری کرده است . اینکه ما قانون عمل و عکس العمل را بخواهیم در این مورد پیگیری کنیم حقیقتا بزودی از انگیزه کار خیر تهی میشویم . چرا که واقعیات جامعه ای که در آن زندگی میکنیم حقیقتا چیز دیگریست . اجازه دهید از ۱۴۰۰ سال پیش بیایم بیرون و از افرادی که به غلط آنها را جزو فرشتگان میدانیم . در همین زمان خودمان هم چند سال گذشته بود که خبری منتشر شد مبنی بر اینکه در امریکا یک فرد خیر که ملیاردر بوده و سال ها به فقرا بی سر و صدا کمک میکرده رازش بر ملا شد آنهم توسط یک مامور مالیاتی سمج که مو را از ماست بیرون میکشید ! معلوم شد که این آقا در خفا و بطور نامحسوس تکفل بسیاری از خانواده ها و افراد مستمند را بعهده گرفته ولی ایشان بسیار ناراحت شدند وقتی رازشان فاش شد و میگفت از حالا ببعد مشکلاتم برای ادامه کارم بیشتر میشود چرا که باید دقت بیشتری کنم تا ببینم واقعا چه کسی نیازمند حقیقی است یا اینکه یک فرصت طلب مظلوم نما !
این یک نمونه خوب است تا ما ببینیم که حقیقتا هیچ نیازی به این نیست که برای انجام کار خیر بدنبال نام و نان و یا حد اقل سپاسگذاری از جانب دیگران باشیم کما اینکه حتی خداوند پا را از این فراتر گذاشته و کار های خیر و پنهانی را ارجمند تر از کار هایی که در ملا عام انجام میشود در نظر میگیرد . چرا که شما در حالت علنی نمیتوانید بخودتان هم قاطعانه اثبات کنید که کار خیرتان برای خود نمایی نبوده چه برسد به دیگران . و این خودنمایست که ارزش هر عملی را محو و نابود میکند …
#
دوست شما ۸۸٫۴٫۲۰
با سلام و خسته نباشید خدمت مسئولین سایتو نویسنده توانا و همچنین دوست شما
خدمت دوست شما عرض می کنم که به نکته بسیار جالبی اشاره کردند که کاملا صادق هست و بدون بحث. اما من فکر می کنم که منظور نویسنده این مقاله این نیست که افراد خیر منتظر تشکر ما هستند، منظور ایشان اینست که وظیفه وجدانی و شرعی ما است که از فرد خیر یا کسی که وظیفه اش را به خوبی انجام می دهد قدر شناسی کنیم. کاری هم به معروفیت یا مطرح شدن وی ندارد و فقط بحث تشکر بابت زحمت اوست همین.
من هم به این اعتقاد دارم که قدرشناسی عامل موثری در تداوم رفتارهای خوب است. کاری به عمل و عکس العمل ندارد، هرکسی دوست دارد بابت کار خوبی که انجام می دهد مورد تشویق قرار بگیرد این ذات آدم هاست. پیامبران اگر پنهانی کاری می کردند چون نماینده خدا بودند و از جانب او تشویق می شدند اون فرد آمریکایی دارایی های بی حد و حسایش هدیه ای از طرف خدا بوده و اوهم با بخشش آن ها از خداوند قدرشناسی کرده
متشکرم