فواید لبخند زدن در محل کار

اما اگر همه چیز برعکس باشد چه؟ اگر به جای اینکه افراد با رفتارهای سخت و بیرحم، افراد مهربان و موفقترینها درمیان ما باشند، چه؟
شخصیت خندان بودن خرج دارد!
همه ما در زندگی کلمات پنج حرفی زیادی شنیدهایم اما مطمئناَ هیچکدام به قدرت لبخند نبودهاند.
خیلیها نمی دانند که رونق در کار و تجارتشان ممکن است ناشی از رفتارها و اعمال مثبت آنها باشد.
واقعیت این است که هیچکس دوست ندارد در محیطی خصمانه کار کند. وقتی آدمها از محلکارشان لذت ببرند و احساس کنند که بخاطر تلاشهایشان به آنها اعتماد شده و از آنها قدردانی میشود، در کارشان تلاش بیشتری کرده و بازده بهتری نیز خواهند داشت. مطمئناَ این نتیجه بهتری در بر داشته و روابط با دیگران، از همکاران گرفته تا مشتریان بهتر خواهد بود.
پاول اشپیگلمن اعتقاد دارد که: «کار و تجارت فقط ایجاد رابطه است».
مغز ما طوری برنامهریزی شده است که به مهربانی و اعتماد واکنش میدهد و این مسئله توضیحدهنده روابط ما در محلکار است. وقتی کسی با ما با مهربانی و احترام برخورد میکند، مغز ما اکسیتوسین و دوپامین بیشتری تولید میکند که باعث میشود آرامش فکر داشته و با بقیه همکاری بهتری داشته باشیم.
اما وقتی احساس تهدید کنیم یا با ما غیرمحترمانه رفتار شود، خلاف آن اتفاق میافتد و هیچ تمایلی برای کار گروهی نخواهیم داشت و بازده کارمان نیز ضعیف خواهد بود.
تاثیرات منفی مثل میکروب هستند، وقتی حرف زشت و زنندهای میشنوید، برگشتن به روند کاری سابقتان سخت خواهد شد. برای فراموش کردن یک توهین به پنج تحسین نیاز است. همچنین نمیتوانید تظاهر به مهربانی کنید چون همه ما آدمها خیلی راحت مهربانی تظاهری را از مهربانی واقعی تشخیص میدهیم.
لبخند زدن در محیط کار نقش بسیار مهمی در ایجاد ارتباط مؤثر بین کارمندان و مشتریان دارد. کسی که همواره در برابر مشتری لبخند می زند میتواند حس اعتماد و رضایت را در وی القا کند. مطمئناً چهره اخم آلود، منفی گرایی و احساس ناامنی را برای مخاطبین به دنبال خواهد داشت.
۵ راه برای مهربانی کردن
همه آدمها میتوانند از تاثیرات خوب مهربانی در محلکار خود بهره ببرند. در زیر به ۵ راه برای ایجاد محیطی بهتر در محلکار اشاره میکنیم:
۱. اعتبارتان را تقسیم کنید. اگر برایتان مهم نباشد که پاداش به چه کسی میرسد، کارهای قویالعادهتری میتوانید انجام دهید. وقتی اعتبار و دستاوردهایتان را تقسیم میکنید، همکاران و مشتریانتان هم احساس خواهند کرد که در موفقیتتان شریک هستند.
۲. با هیچکس با تحقیر حرف نزنید. یکی از سریعترین راهها برای تخریب وجهه شغلی این است که با کسی با تحقیر صحبت شود–مخصوصاَ با یک زیردست مثل دستیار یا پیامرسان. در محلکار هر فرد یک ایده است و هر ایده با پول و سود همراه است. هر بار که با کسی بد و توهین آمیز حرف میزنید، یک در سوددهی را به روی خود میبندید.
۳. روی مثبتها تمرکز کنید. حتی در بدترین موقعیتها هم پیدا کردن یک نکته مثبت برای فکر کردن و تمرکز بر آن خیلی مهم است. ما دیگران را تشویق میکنیم که صادق باشند و احساسشان را به زبان بیاورند. اما ممکن است خیلی اوقات با آنها موافق نباشیم. در این موقعیتها میتوانیم به طریقی که مثبت و تشویقآمیز باشد به آنها «نه» بگوییم. مثلاَ اگر یکی از باهوشترین کارمندهایتان همیشه دیر کار خود را تحویل میدهد، میتوانید با تحسین ایدهها و کارهایش حرفتان را شروع کنید. بعد مشکل تاخیر در تحویل کارهایش را مطرح کنید و با این روش در کنار اخطار دادن به او، نشانش میدهید که کارهایش را قبول دارید و تحسین میکنید.
۴. مودب باشید. مارک تواین گفته است که میتواند دو ماه با یک تحسین خوب زندگی کند. تحسین کردن دیگران یا تشکر کردن هیچ هزینهای برایتان ندارد. شما میتوانید با یک اظهارنظر مثبت و تحسین بهجا، دستاوردهای شرکت را چندبرابر کنید.
۵. لبخند بزنید.
good.
این مقالاتی که از زبانها و فرهنگهای دیگه است اصلاً به درد فرهنگ ما نمیخوره آره ما خانوما اینجا تو ادارات یا شرکتها زیاد لبخند بزنیم میگن این خانومه یا خل یا میشنگه ،سبکه حالا بیا درستش کن
aliiii booooooooooooooood,mercccc az post hayee fogholadatoon
rast mige khande bija aslan ghashng nist
azizam goft labkhand bezanid ….kheyli bade k too farhange ma mardom beyne labkhand zadano ghahghahe farghi ghael nistan
من با این موضوع ۱۰۰% موافقم
تو محیط کار خیلی تاثیر داره وقتی همیشه خندان باشیم نه اینکه بی خودی به هر چیزی بخندیم . لبخند با خندین خیلی فرق داره … و همیشه چهره مثبت داشته باشیم دیگران خواهان کار کردن باها تون میشن…
من تو ادارمون فردی خندان پرانرژی هستم که همین تو کارم خیلی تاثیر گذاشته با وجود حجم بسیار بالای کاری و استرس زا خسته نمیشم و با روحیه خیلی خوب کار میکنم چون انرژی میدم و تا انرژی میگرم و این خیلی خوبه حتما امتحان کنید
اینجا اگه زیاد بخندی میگن یه چیزیش میشه!
خانم عزیز تو ایران شما لطفا به ارباب رجوع اخم نکنید همون لبخند حساب میشه
نمیخواد مثل بعضی خانمها اونقدر با همکارای دیگه واسه هم جک تعریف کنید و اس ام اس بازی کنید و بلند بخندید که بهتون یه تهمتی هم بزنن
اول باید دید که تعریف ما از لبخند چیه ؟!!
اگه منظورتون اینه که دهانمون رو جوری باز کنیم که همه دندون ، لثه ، زبان کوچک و بزرگ و …. بزنه بیرون نه تنها زیبا نیست که مشکل ساز هم هست.
لبخند یعنی انرژی مثبت ، که میتونه از طریق چشم و نوع حرف زدن هم منتقل بشه. حتی تو محیط های بسته اداری هم میشه لبخند زد ، همه ما کارمندهایی رو که با مهربانی و مسئولیت وظایفشون رو در قبال ما انجام میدن تو ذهنمون می مونن. پس لبخند بزن
با سلام خدمت دوستان عزیز
متاسفانه امروزه فرهنگی که داخل شرکت ها حاکمه مثل همه چیز های دیگه دچار افراط و تفریط شده مثلا شما یک مقاله روانشناسی علمی رو در اختیار دوستان قرار می دید طرف کامنت میزاره میگه اگه بخندیم میگن جلفه یا سبکه یا مشنگه… چرا چون همنطور که دوستمون فاطمه گفت اول باید ببینیم که چطور میتونیم از این مقاله درست برداشت کنیم بطوریکه فرهنگ و شخصیتمون زیر سوال نره…
فراموش نکنید که این خود شما هستید که محدوده خودتون رو تعریف میکنید
چرا بعضی ها تفاوت لبخند و خنده ی بیجا رو متوجه نمی شوند؟ من خودم توی محل کارم بسیار خوش رو هستم و همیشه مخصوصا در ارتباط با ارباب رجوع های شاکی با لبخند برخورد می کنم و اثر بخشی اون رو هم دیدم. مخصوصا در جلسات اداری خارج از سازمانی واقعا تاثیر خنده رو بودن رو دیدم و همیشه قراردادهای خوبی بخاطر جلب اعتماد افراد بستم… پس لبخند بزن دوست من. قه قه خنده که بگن خانومه خل شده نه، لبخند و آرامش…